Protez

Protez

Protezler ağızdaki eksik dişleri yerine koymayı hedeflerken, ağıza ve yüze genel bir bütünlük kazandıran, estetik ve fonetik olarak uygulanan işlemlerin olduğu diş hekimliğinin branşıdır. Diş protezleri hareketli, sabit ve implant üstü protezler olarak ayrılır.

Bütün dişleri çekilmiş ve kısmi olarak eksik dişleri olan bazı hastalarda, eksik dişlerin yerine takılıp çıkarılabilen hareketli protezlerdir.

Hiç dişi olmayan hastalarda ağız içi dokulardan destek alarak, konuşma ve çiğneme fonksiyonları kazandıran protezlerdir. Hareketli bölümlü protezler, arka azı dişlerin yokluğunda, sabit protez ayağı olarak kullanılacak dişi kalmamış ve köprü yapılamayacak durumlarda, hem dişlerden hem de ağız içi dokulardan destek alan protezlerdir.

Metal destekli porselen kaplamalar, zirkonyum destekli porselen kaplamalar, tam seramik kaplamalar ve köprülerdir. Bir veya daha fazla diş, köprü ayağı olarak kullanılır. Bu şekilde diş eksikliği giderilmesi işlemine köprü uygulamaları denmektedir. Buradaki önemli nokta, tek diş eksikliğindeki köprülerde dişlerde bir miktar aşındırma ve şekillendirme yapılır. Diş implantlarında ise; diş eksikliğinden kaynaklanan boşluğa direkt diş implantı yerleştirileceğinden, yandaki dişler herhangi bir işlem ya da zarar görmez.
Lamina kronlar; dişlerin sadece ön yüzlerinden çok az miktarda aşındırma ile 0,3 -0,7 mm kalınlıkta estetik uygulamalardır. Tamamen porselenden yapıldıkları için kompozite oranla daha estetiktir.

İmplant uygulamalarında, eksik dişin boşluğunun yanındaki komşu dişlerde, aşındırma yapılmaz. İmplant üstü protezler de sadece implant yapılan bölgenin üstüne yapılan protezlerdir. İmplant üstü protezler, tek diş eksikliğinden tüm dişsiz ağızlara kadar birçok hastada sabit ve hareketli protezler olarak kullanılabilir.

Kaliteli ve Uygun Bir Yer Mi Arıyorsunuz ?