Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji; dişlerin etrafındaki yumuşak ve sert dokuların teşhis ve tedavileri ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır.
Diş ve dişi destekleyen dokular (periodontal ligament, sement, alveol kemiği) belirli etkenler sebebiyle yıkıma uğrar. Bu süreç, diş eti iltihabından başlayan ve çene kemiğine kadar ilerleyen bir süreçtir. Periodontal hastalıkların temel sebebi dişin çevresindeki plaklardır.

Diş eti hastalıkları bazı belirtilerle ortaya çıkabilir. Bunlardan en belirgin olanları diş etlerinde kanamalar, kızarıklık ve şişliklerdir. Ayrıca diş eti hastalıklarının, çekilmelere bağlı hassasiyetler, dişlerde gevşeme, sallanma, uzama ve diş aralarına yiyecek kaçması gibi belirtileri olabilir. Ağızda uzun süredir oluşmuş kötü ağız kokusu ve tat alma bozuklukları mevcut ise diş hekimi tarafından muayene olmanız gerekmektedir.

Diş Eti Hastalıklarından Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Düzenli ve doğru bir diş fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanarak diş aralıklarının temizlenmesi, ağız gargaralarının kullanımı ile bakteriler ağız içinden uzaklaştırılabilir. Fakat düzenli olarak diş fırçalama alışkanlığının olması dahi diş taşlarının tamamen dişlerden uzaklaştırılmasını engelleyemeyebilir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve dişlerin genel temizliği, genel ağız içi sağlığı için çok kıymetlidir. Periodontal sağlığın yaşam boyu sürmesi için mutlaka düzenli olarak diş hekimi ziyareti gereklidir.

Diş Etinde Hastalığa Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının temel nedeni bakteri plaklarıdır. Kötü ve yetersiz beslenme vücut direncini düşürebilir. Diş eti enfeksiyonları vücut direncinin düştüğü dönemlerde gözlemlenebilir. Sigara içmek de diş etlerinde sürekli bir tahrişe sebebiyet verir. Bu tahrişler diş eti enfeksiyonlarına, diş ve çevre dokularında tahribata yol açar. Diş eti hastalıklarının diyabet(şeker) hastalarında kontrol altına alınması diğer hasta gruplarına göre daha zor olabilir. Özellikle hamilelik esnasındaki hormonal değişiklikler, dişlerin bakterilere karşı daha hassas bir duruma gelmesine yol açar. Menopoz ve menstrüasyon dönemlerinde de benzer değişiklikler gözlenir. Kullanılan bazı ilaçlar da diş eti hastalıklarına yol açabilir. Aynı zamanda diş gıcırdatmak ve diş sıkmak da diş ve diş eti dokularına uygulanan kuvvetin etkisiyle periodontal dokularda yıkımlara sebep olur. Stres ve genetik faktörlerin de bağışıklık sistemini etkileyerek diş eti hastalıklarına yol açtığı bilinmektedir.

Kaliteli ve Uygun Bir Yer Mi Arıyorsunuz ?