İmplantoloji

İmplantoloji

Günümüzde diş kayıplarının yerine en iyi alternatif yapılar diş implantlarıdır. Diş köküne benzer titanyum vidalar, çene kemiğinin içine, bir operasyonla yerleştirilir.
Titanyum vida şeklindeki implant; çene kemiğinin içindeki kalan kısımdır. Protezin dayanağı olan abutment kısmı ise; titanyum köke vidalanan ve üstüne takılacak proteze destek olacak kısımdır. Titanyum implantlar, çiğneme ve basınç kuvvetlerine karşı dayanıklılık ve direnç gösteren yapılardır.

Tek dişi eksik olan hastalarda kayıp dişi yerine 2 seçeneğimiz mevcuttur. Köprü protezlerinde; yandaki komşu dişlere küçültme işlemleri ile kron köprü protezleri planlanır. İmplant işleminde ise eksik dişlerin yerine kemik içi titanyum implantlar yerleştirilir. İmplant uygulamalarında yandaki komşu dişler herhangi bir işlem görmez. Çoklu diş eksikliklerinde ise protez planlaması ağız içindeki eksik diş sayısı ve boşluğuna göre planlanır.

İmplant operasyonları tercihen lokal anestezi ile yapılmasına rağmen sedasyon ve genel anestezi altında da yapılabilir.

İmplantların, yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması için 2-6 aylık bir bekleme süreci vardır. Yeterli süre beklendikten sonra diş etlerini şekillendirici iyileşme başlıkları takılır ve 1 hafta sonrasında protezinizin yapım aşamasına başlanır. İmplant tedavisi yüksek başarı oranına sahiptir ve hastaların her işlemde olduğu gibi işlem sonrasında da düzenli olarak doktor kontrollerini aksatmaması gerekir.

İstisnai durumlarda ise implant kemikle kaynaşmayabilir. İmplant bölgesi temizlenerek yeni bir implant yerleştirilir. Bu işlemler süreyi kısmen uzatabilir.

İmplantlar 18 yaşını geçmiş her yetişkin bireye uygulanabilir. Tek diş eksiklerinde de, total dişsizlikte de güvenle uygulanabilir. Tedavi gören veya görmüş onkoloji hastalarında, diyabet hastalarında, kalp ve tansiyon hastalarında ilgili tetkikler ve branşın iznine başvurularak hasta değerlendirilmesi yapılır.

Çoklu implant yapılan durumlarda bir miktar şişlik ve kanama olabilir. Birkaç gün istirahat ve doktor tavsiyesine uyulmalıdır.

İmplant uygulamasından 1 hafta sonra dikişler alınır, yaklaşık 3 ay kemiğe kaynaşma beklenir. Sonra diş eti şekillendirici takılır ve proteze başlanır.

İmplantın uygulanacağı klinikteki hijyen ve sterilizasyon şartları ile hekimin bilgi ve tecrübesi implant operasyonları için önemlidir.

İmplant tedavisi sonrası ağız duşları ve ara yüz fırçaları implant bölgesinin temizliği için kullanılır.

Çoklu diş eksikliklerinde ise yapılacak protez planlaması, ağız içindeki eksik diş sayısı ve boşluğuna göre planlanır.

İmplant üstü protezlerin takılmasından sonra 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri hususuna dikkat etmek gerekir.

Kaliteli ve Uygun Bir Yer Mi Arıyorsunuz ?