Endodonti
Dişlerimizin diş eti üstünde ağızda görünen kısmına kron denir. Ağızda görünmeyen kısmında ise dişin kökü bulunmaktadır. Dişin kron kısmı dıştan içe doğru; mine, dentin ve pulpadan oluşmaktadır. Dişin canlı dokusunu oluşturan pulpa dokusu damar ve sinirden oluşur. Endodonti; dişin pulpasına kadar ilerlemiş problemler ve diş kökü kanalları ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır.


Pulpa Nasıl İltihaplanır?
Ağzımızda bulunan bakteriler, aldığımız gıdalarla birleşerek ağız içinde asitleri oluşturular. Dişlerimizi düzenli ve düzgün bir şekilde fırçalayıp, oluşan asitleri uzaklaştırmazsak mine tabakasında çürükler oluşmaya başlar. Bu süreçten sonra minede oluşan çürükler tedavi edilmezse çürük, dentin dokusuna ulaşır. Dentin sıcak-soğuk hassasiyetleri ve ağrı yoluyla dişlerimizde uyaranlar oluşturur. Zamanla gelişen bu süreçte damar ve sinirlere ulaşan mikroorganizmalar dişin pulpasında da iltihap oluşumuna sebep olur.
Pulpada iltihap görülmesinin daha hızlı yolu ise diş üzerinde oluşan travmalardır. Dişe ani ve sert bir şekilde gelen darbeler, pulpadan kök içine uzanan damar ve sinirlerin harabiyetine ve dişin canlılığını yitirmesine neden olabilir. Ayrıca uzun süre tedavi edilemeyen diş eti hastalıkları da pulpanın iltihaplanmasına neden olabilir.
Dişin Sinirinin İltihaplandığını Nasıl Anlayabiliriz?
Diş dokularının bize ilettiği uyarıcılar, dişimizde bir problem olduğunda tedavi için bize gönderilmiş sinyallerdir.
Soğuk-sıcak içecek ve yiyeceklere karşı oluşan hassasiyetler, yemek yerken hissettiğimiz ya da aniden gelen keskin ağrılar iltihapla ilgili bir mekanizmanın devreye girdiğini gösterir.
Renk değişimi olmuş dişler de iltihap belirtisi olarak değerlendirilir.
Kanal Tedavisi Uygulanırken Nasıl Bir Yol İzlenir ve Hangi İşlemler Uygulanır?
Ağız içi muayene ve radyografi ile ilgili sorunlu diş tespit edilir. Diş canlı ise lokal anestezi ile diş ve çevresindeki yapıların hissiyatı yok edilir. Tedavi edilerek pulpaya kadar ilerlemiş dişin çürük dokusu uzaklaştırılarak, pulpaya uzanan bir boşluk oluşturulur. Bu boşluktan kökün içindeki kanallara ulaşılır. Çalışılacak bölgenin alanı elektronik sistemler ve radyografi üzerinden tespit edildikten sonra enfekte dokular ve mikroorganizmalar uzaklaştırılır.
İşlemler esnasında aralıklı olarak kök kanallarının içi, dezenfekte özelliği olan yıkama solüsyonları ile yıkanarak temizlenir.
Kök kanalları doldurulduktan sonra restorasyon materyalleri ile işlem bitirilir. Bazı durumlarda, diş dokularında aşırı madde kaybına bağlı desteksiz dokular mevcut ise, dişin direnç ve dayanıklılığını artırmak amacıyla post-kor tedavisi yapılabilir.
